הנקה

7 דברים מוזרים שקורים כשאת מניקה

Calendar Thumb
Hits Thumb 220

7 תופעות מפתיעות שקשורות להנקה

הנקה. המילה הזו מעלה אסוציאציות של קירבה, תזונה, ושעת אוקסיטוצין מתוקה עם התינוק הרך. כולנו יודעות שהנקה היא מקור התזונה הטוב ביותר עבור רוב התינוקות, וקראנו רבות על היתרונות החיסוניים, הקוגניטיביים והרגשיים עבור הפעוט (כפי שראינו במאמר הקודם!). אבל מה עם האם? מה עובר על הגוף והנפש שלך בזמן התהליך המדהים הזה?

מעבר לאתגרים הלוגיסטיים המוכרים (כמו קשיי התחלה, כאב, או ניהול זמנים), הנקה היא מסע פיזי ורגשי רצוף תופעות, שיכולות להיות מפתיעות, מבלבלות, ואף מוזרות לפעמים. חלקן נעימות, חלקן פחות, אבל כולן חלק בלתי נפרד מהחוויה הביולוגית והפסיכולוגית העצומה של להיות אמא מיניקה. במאמר זה, נצלול עמוק יותר אל תוך הגוף והנפש של האם המניקה, ונחשוף 7 תופעות מפתיעות (ומסקרנות!) שיכולות לקרות לך במהלך ההנקה, יחד עם ההסבר המדעי, סיפורים מהחיים, וטיפים שימושיים. כי ידע הוא כוח, והבנת מה שעובר עלייך יכולה להפוך את המסע הזה למעצים עוד יותר.

1. רכבת הרים רגשית: שינויים קוטביים במצב הרוח (כן, זה נורמלי!)

רגע אחד את מרגישה אהבה עילאית וקשר בל יתואר לתינוקך, ורגע אחר כך את מוצאת את עצמך בוכה מול מכונת הכביסה או חשה הצפה ותסכול בלתי מוסברים. אם את חווה שינויים קיצוניים במצב הרוח במהלך ההנקה, דעי שאינך לבד, וזו תופעה נפוצה למדי.

  • הסבר מדעי: הורמונים! ההיריון והלידה מביאים איתם שינויים הורמונליים דרמטיים, והנקה ממשיכה את "רכבת ההרים" ההורמונלית הזו. אוקסיטוצין, המכונה לעיתים "הורמון האהבה" או "הורמון החיבור", מופרש בכמויות גדולות בזמן ההנקה (כדי לגרום להתכווצויות רחם ולשחרר חלב - נגיע לזה!). בעוד שהוא מקדם תחושות קירבה ובונדינג, הוא יכול גם להשפיע על מערכת העצבים המרכזית באופן מורכב, וליצור רגישות מוגברת, תחושות נוסטלגיה, ואף גלי עצב או דכדוך פתאומיים, לפעמים ללא טריגר ברור. הורמון מרכזי נוסף בהנקה הוא פרולקטין, האחראי על ייצור החלב, וגם לו יכולה להיות השפעה על מצב הרוח, לעיתים קשור לתחושת רוגע או לעיתים לעצב או חוסר אנרגיה.
  • נתונים מהשטח: מעבר ל"בייבי בלוז" הקלאסי (דכדוך קל שחולף לרוב בשבועיים הראשונים אחרי הלידה ומשפיע על רוב היולדות), מחקרים מראים כי כ-14% מהנשים המניקות עשויות לחוות תסמינים של דיכאון קל או בינוני במהלך תקופת ההנקה. חשוב להבדיל בין שינויי מצב רוח זמניים ותנודתיים לתסמינים מתמשכים וחמורים יותר של דיכאון לאחר לידה (PPD - Postpartum Depression).
  • מחוויות של אמהות: "היו לי רגעים שהייתי יושבת ומניקה, והרגשתי גל עצום של אהבה ששטף אותי," מספרת ליאת, אמא לתינוקת בת חודשיים. "אבל היו גם רגעים, לפעמים מיד אחרי שהתינוקת נרדמה על הציץ, שהרגשתי גל פתאומי של עצב או בדידות. זה היה נורא מבלבל ומפחיד בהתחלה."
  • מה עושים? קודם כל, דעי שאת נורמלית ושהתנודתיות ההורמונלית הזו היא חלק מהתהליך. נסי לתעדף מנוחה ככל הניתן (גם אם זה קשה!), הקפידי על תזונה טובה ושתייה מרובה, צאי לאור יום ולאוויר צח מדי יום, שתפי את בן זוגך, חברותייך או בני משפחה קרובים ברגשותייך, והתחברי לאמהות אחרות (ראי סעיף 4!). חשוב מאוד: אם תחושת הדכדוך או העצב מתמשכת, מחמירה, מפריעה לתפקוד היומיומי שלך, או כוללת מחשבות קשות – אל תהססי לרגע לפנות לעזרה מקצועית מרופא/ת נשים, רופא/ת משפחה, או איש/אשת בריאות נפש המתמחה בפרי-נטאל (סביב לידה). PPD היא מחלה שניתן לטפל בה בהצלחה!

2. צמא תמידי: התייבשות היא האויב מספר אחת של האם המניקה

אם את מוצאת את עצמך צמאה הרבה יותר מהרגיל, עם תחושת יובש בפה שלא עוברת, גם כשאת שותה – זה לגמרי צפוי ונורמלי בהנקה!

  • הסבר מדעי: ייצור חלב דורש כמות גדולה של נוזלים מהגוף שלך. הגוף שלך מפנה משאבי נוזלים משמעותיים לצורך ייצור החלב, מה שמותיר אותך עם צורך מוגבר לשתות. בנוסף לצורך בנוזלים, נשים מניקות זקוקות בממוצע לכ-700 קלוריות נוספות ביום (מעבר לצריכה הרגילה שלהן לפני ההיריון) כדי לתמוך בייצור החלב. הצורך האנרגטי הגבוה הזה מתבטא גם בצורך מוגבר בנוזלים.
  • מחוויות של אמהות: "הרגשתי כאילו אני הולכת במדבר צחיח," צוחקת רותי, אמא לשלושה שהניקה את כולם. "הייתי חייבת שבקבוק מים יהיה צמוד אליי בכל רגע נתון, ובמיוחד בזמן ההנקה עצמה. לפעמים הייתי מתעוררת בלילה רק בגלל הצמא!"
  • מה עושים? זה פשוט וקריטי: שתי! שתי הרבה יותר ממה שאת רגילה או חושבת שאת צריכה. הקפידי לשתות כוס מים גדולה לפני כל הנקה ובמהלכה. תמיד החזיקי בקבוק מים צמוד אלייך – בתיק, ליד כורסת ההנקה, על שידת הלילה. יש אפליקציות ותזכורות בטלפון שיכולות לעזור לך לשתות מספיק. שים לב לצבע השתן שלך – אם הוא כהה, זה סימן שאת צריכה לשתות יותר. התייבשות עלולה להשפיע על תחושת העייפות, על כאבי ראש, ואף על אספקת החלב.

3. התכווצויות ברחם בזמן ההנקה: "אפטר-שוקס" טבעיים ויעילים

רבות מופתעות לחוות התכווצויות ברחם גם לאחר הלידה עצמה, במיוחד במהלך ההנקה. התכווצויות אלו, המכונות לעיתים "אפטר-שוקס" (Aftershocks), יכולות להיות קלות או מורגשות יותר, ולעיתים מלוות בכאב.

  • הסבר מדעי: שוב, האוקסיטוצין הוא האחראי! כשהתינוק יונק ומגרה את הפטמות, מופרש הורמון האוקסיטוצין. אותו הורמון שגרם להתכווצויות בזמן הלידה גורם גם כעת לרחם להתכווץ.
  • למה זה קורה? ההתכווצויות הללו הן חלק מתהליך טבעי וחשוב ביותר הנקרא "התכווצות הרחם" (Involution). הרחם, שהתרחב באופן דרמטי במהלך ההיריון, מתחיל לחזור לגודלו המקורי לאחר הלידה. התכווצויות הנגרמות על ידי ההנקה מזרזות את התהליך הזה ומסייעות לו. בנוסף, התכווצויות הרחם חשובות מאוד לעצירת הדימום לאחר הלידה על ידי כיווץ כלי הדם באזור שבו הייתה מחוברת השליה.
  • נתונים מהשטח: מחקרים מראים כי כ-75% מהנשים מדווחות על תחושות של התכווצויות ברחם לאחר הלידה, והן לרוב מורגשות יותר במהלך ההנקה, ובמיוחד בהנקות הראשונות לאחר הלידה, או אצל נשים שילדו לידות קודמות (שרירי הרחם זוכרים את התהליך).
  • מה עושים? דעי שזו תופעה טבעית וחיובית, המעידה על התאוששות תקינה של גופך. נסי לנשום עמוק ולהרפות בזמן ההתכווצויות. ודאי שהשלפוחית שלך ריקה לפני ההנקה, מכיוון ששלפוחית מלאה יכולה להחמיר את הכאב. אם ההתכווצויות כואבות מאוד, ניתן להתייעץ עם רופא/ת נשים לגבי נטילת משככי כאבים בטוחים בהנקה. לרוב, התכווצויות אלו פוחתות בהדרגה בימים הראשונים לאחר הלידה.

4. למצוא "שבט": הנקה כגשר לחיבורים חברתיים חדשים

ההורות, ובמיוחד בשלבים הראשונים, עלולה להיות חוויה מבודדת לעיתים. אך הנקה, באופן מפתיע עבור חלקן, יכולה להיות דווקא פתח ליצירת קשרים חברתיים עמוקים ומשמעותיים עם אמהות אחרות.

  • הסבר פסיכולוגי/חברתי: הנקה היא חוויה ייחודית, לעיתים מאתגרת, שמייצרת שפה משותפת וחוויות דומות רבות (אתגרי התחלה, ספקות לגבי אספקה, התמודדות עם כאב, שאלות על גמילה). שיתוף בחוויות הללו, מציאת אוזן קשבת אצל מי שמבינה בדיוק על מה את מדברת – זה כוח אדיר.
  • נתונים מהשטח: סקרים בקרב אמהות מניקות מראים כי 60% מהן ציינו שההנקה תרמה משמעותית ליצירת חברויות חדשות עם אמהות אחרות. קבוצות תמיכה להנקה, מפגשים בטיפת חלב, קורסים אחרי לידה, וקבוצות וואטסאפ או פייסבוק של אמהות – כולם הופכים לזירות חברתיות טבעיות.
  • מחוויות של אמהות: "הנקה היתה לי קשה בהתחלה, וכשהגעתי לקבוצת תמיכה להנקה בטיפת חלב, הרגשתי כאילו מצאתי את השבט שלי," מספרת שירלי, אמא לתאומים שינקה. "פתאום הייתי מוקפת בנשים שמבינות בדיוק מה אני עוברת. חלקנו טיפים, תמכנו זו בזו, ונוצרו חברויות שנמשכות עד היום, הרבה אחרי שהפסקנו להניק."
  • מה עושים? חבקי את ההזדמנות הזו! חפשי קבוצות תמיכה להנקה באזור מגורייך (ארגון לה לצ'ה ליג ישראל, טיפות חלב, יועצות הנקה פרטיות). הצטרפי לקבוצות פייסבוק או וואטסאפ של אמהות יולדות באותו החודש או מאזור מגורייך. אל תחששי לפנות לאמא אחרת שאת רואה מניקה בפארק או בבית קפה – רוב הסיכויים שהיא תשמח לשוחח. שיתוף וקבלת תמיכה יכולים להקל מאוד על אתגרי ההנקה וההורות.

5. הקפה שלי, הקפה שלה? שינויים בהעדפת וסבילות לקפאין

אם לפני ההיריון היית "קפהיסטית" מושבעת, ייתכן שתופתעי לגלות שינוי כלשהו בהעדפת הקפאין שלך או בהשפעתו עלייך ועל תינוקך במהלך ההנקה.

  • הסבר מדעי: קפאין עובר לתוך חלב האם. אצל רוב התינוקות הבריאים והבשלים, כמות הקפאין שמגיעה דרך החלב נמוכה מאוד ואינה משפיעה עליהם באופן משמעותי. אולם, ישנם תינוקות, במיוחד בשבועות הראשונים לחייהם כשהכבד שלהם עדיין לא מפותח במלואו ויכולתם לפנות קפאין איטית, שיכולים להיות רגישים יותר.
  • נתונים והמלצות: רוב ארגוני הבריאות וההנקה מסכימים כי צריכה מתונה של קפאין (המקבילה לכוס עד שתיים של קפה ביום) נחשבת בטוחה עבור רוב התינוקות היונקים, במיוחד לאחר החודש הראשון. ההמלצה היא לא לחרוג מ-300 מיליגרם קפאין ביום. חשוב לזכור שקפאין נמצא גם בתה, שוקולד, ומשקאות קולה ואנרגיה.
  • מחוויות של אמהות: "אני הייתי מכורה לקפה," מודה נועה, אמא לתינוק בן חמישה חודשים. "אבל אחרי הלידה הרגשתי שאפילו כוס קפה אחת בבוקר גורמת לתינוק שלי להיות עצבני וחסר מנוחה במשך שעות. החלטתי להפחית משמעותית ועברתי לקפה ללא קפאין או תה צמחים. גיליתי שגם אני פחות זקוקה לזה כשאני מקפידה יותר על שינה (עד כמה שאפשר!)." אמהות אחרות לא מדווחות על כל השפעה על התינוק.
  • מה עושים? שימי לב לתינוק שלך. אם את שותה קפה ומיד אחר כך התינוק חסר שקט, עצבני או מתקשה להירדם, ייתכן שהוא רגיש לקפאין. נסי להפחית את הכמות או לצרוך קפאין מיד אחרי הנקה, כך שיהיה לוקח זמן לקפאין להגיע לחלב עד ההנקה הבאה. אם הרגישות נמשכת, שקלי להפחית עוד יותר או לעבור לחלופות.

6. כאבים ותחושות גופניות בלתי צפויות: הנקה היא גם מאמץ פיזי

מעבר לכאבים בפטמות (שנגרמים לרוב מחיבור לא תקין וניתנים לטיפול!), הנקה יכולה לגרום גם לתסמינים גופניים נוספים, לעיתים קשורים למנח ההנקה או למאמץ הכללי של הטיפול בתינוק.

  • דוגמאות נפוצות: כאבי גב, כאבי צוואר וכתפיים (מתח שרירים), כאבי ראש (התייבשות, מתח, עייפות), "אצבע מניקה" (כאב בפרק האגודל כתוצאה מהחזקת התינוק), דלקות בתעלות החלב (Mastitis), תעלות סתומות, ואף תופעת Raynaud בפטמה (כלי דם שמתכווצים וגורמים לכאב עז ושינוי צבע בפטמה).
  • הסבר מדעי: כאבי הגב והצוואר נובעים לרוב מישיבה ממושכת במנחים לא ארגונומיים במהלך ההנקה. מתח שרירים וכאבי ראש יכולים להיות קשורים לעייפות, לחץ, והתייבשות (ראי סעיף 2!). כאבים בפטמות ותעלות סתומות נובעים לרוב מבעיות בחיבור או בניקוז החלב. דלקת בשד (מסטיטיס) היא זיהום הנגרם לרוב מתעלת חלב סתומה שלא טופלה.
  • מה עושים? קודם כל, אל תתעלמי מכאב! כאב משמעותי בהנקה הוא סימן שמשהו אינו תקין ודורש התייחסות.
    • לכאבי גב/צוואר: השקיעי בארגונומיה! השתמשי בכריות תמיכה (כרית הנקה, כריות רגילות) כדי להגביה את התינוק אלייך, במקום להתכופף אליו. שבי על כיסא נוח עם תמיכה טובה לגב. נסי להניק במנחים שונים (שכיבה על הצד, הנקת פוטבול). קומי והתהלכי מדי פעם.
    • לכאבים בפטמות/חשש לתעלות סתומות/מסטיטיס: פני מיד לייעוץ מקצועי מיועצת הנקה מוסמכת (IBCLC)! היא תוכל להעריך את החיבור של התינוק לפטמה, לבדוק לשון קשורה (Tongue Tie) אם רלוונטי, ולספק עצות וטיפולים ספציפיים לבעיה. טיפול מהיר קריטי למניעת החמרה. במקרה של חשד למסטיטיס (אזור אדום, חם וכואב בשד, חום גוף, תחושה כללית רעה) – פני לרופא/ת משפחה או יועצת הנקה לאבחון וטיפול (לעיתים נדרש אנטיביוטיקה).
    • לכאבי ראש: ודאי שאת שותה מספיק מים! נסי טכניקות הרפיה.

7. הקשר הקסום: חוויית חיבור רגשית עמוקה ובלתי נתפסת

אולי לא "מוזר", אבל ללא ספק אחד ההיבטים המפתיעים בעוצמתם של ההנקה עבור נשים רבות. מעבר להיבט התזונתי והבריאותי, ההנקה יוצרת קשר רגשי, פיזי ואינטואיטיבי ייחודי ועמוק בין האם לתינוק, שלעיתים קשה לתאר במילים.

  • הסבר מדעי: שוב, האוקסיטוצין משחק תפקיד ראשי! הפרשת אוקסיטוצין במהלך ההנקה מקדמת תחושות של אהבה, קירבה, רוגע, ונאחזות (Bonding). הקשר הפיזי, מגע עור לעור, המבטים, המציצה של התינוק – כל אלו תורמים לחיזוק הקשר הרגשי.
  • נתונים מהשטח: מחקרים רבים מצאים קשר מובהק בין הנקה לבין דיווחים של אמהות על תחושת חיבור עמוקה יותר עם ילדיהן, תחושת מסוגלות אימהית גבוהה יותר, וקשר הורי הנבנה מהר יותר. הקשר הזה אינו רק "מרגיש טוב" לאם; הוא קריטי להתפתחות הרגשית והקוגניטיבית של התינוק, ולבניית התקשרות בטוחה (Secure Attachment) – בסיס ליחסים בריאים בהמשך החיים.
  • מחוויות של אמהות: "כל היום אני רצה, מטפלת, מבשלת, מכבסת... אבל הרגעים שאני יושבת להניק, זה כאילו העולם נעצר," מספרת דנה, אמא לשני ילדים. "זה רק אני והוא. המבטים האלה שהוא מעניק לי בזמן שהוא יונק, היד הקטנה שלו שמלטפת אותי... זה קסם טהור. בשבילי, זה הדבר הכי מיוחד בהנקה, מעבר לכל היתרונות הבריאותיים."
  • מה עושים? חבקי את הרגעים האלה! נסי להתמסר אליהם. הקפידי על מגע עור לעור בזמן ההנקה (ככל הניתן), הסתכלי לתינוק שלך בעיניים, דברי אליו בשקט. נסי להניח בצד את הטלפון ואת רשימת המטלות לרגע ההנקה ולהיות נוכחת לגמרי ברגע הזה. זכרי שגם אם יש קשיים פיזיים או רגשיים אחרים, הקשר הזה נבנה ומתחזק, והוא מתנה עצומה לשניכם.

לסיכום: הנקה – מסע עשיר, מורכב, ומלא הפתעות (טובות!)

הנקה היא הרבה יותר מ"רק להאכיל את התינוק". זהו תהליך ביולוגי, פיזי ורגשי מורכב ביותר, המביא איתו שלל תופעות מפתיעות עבור האם. שינויים במצב הרוח, צמא בלתי נשלט, התכווצויות ברחם, יצירת קשרים חברתיים חדשים, שינויים ביחס לקפאין, כאבים גופניים שונים – כל אלו הן חלקים אפשריים במסע ההנקה.

הבנת התופעות הללו, המניעים המדעיים והפסיכולוגיים שמאחוריהן, והכרה בכך שהן נורמליות וחלק מהתהליך, יכולה להקל על ההתמודדות איתן באופן משמעותי. זכרי שאת לא לבד בחוויה הזו, שיש לך גוף מופלא שיודע לעשות דברים מדהימים (גם אם זה מגיע עם כמה "הפתעות"), ושיש אנשי מקצוע וקהילה של אימהות שיכולים לספק לך תמיכה, ידע וכלים להתמודד עם כל אתגר.

ובסופו של דבר, מעבר לכל התופעות המפתיעות, ההנקה היא הזדמנות מדהימה ליצור קשר עמוק וקסום עם התינוק שלך, קשר שייבנה ויתחזק בכל הנקה, וילווה את שניכם הרבה מעבר לתקופת הינקות. אז חבקי את ההפתעות, התייחסי לאתגרים, ובאופן מעל הכל – חבקי את הרגעים המופלאים של החיבור המיוחד שנוצר לך ולילדך. זו המתנה האמיתית והגדולה ביותר של ההנקה.

אם אתה מעוניין במידע נוסף בנושא הנקה Mail Thumb

צור קשר ונוכל להמליץ לך בחינם על ספקים מובילים בתחום