הנקה
מאכלים שחשוב להימנע מהם בהריון: מדריך לתזונה בטוחה



מאכלים שרצוי להשאיר מחוץ לצלחת בהריון
הריון – תקופה של בנייה, גדילה מואצת, והזנה. כל מה שאת מכניסה לגופך בשבועות ובחודשים המכוננים הללו משמש כחומרי גלם לבניית עולמו של תינוקך. המחשבה על תזונה בהריון יכולה לעורר התרגשות ושמחה – הנה הזדמנות להזין את עצמך ואת העובר במיטב שיש לטבע להציע. אך לצד רשימת המאכלים המומלצים (ירקות עליים ירוקים, פירות עשירים בוויטמינים, חלבון איכותי, דגנים מלאים), ישנה גם רשימה, לעיתים מפחידה מעט, של מאכלים שרצוי להימנע מהם.
אל דאגה! המטרה של רשימת המאכלים ה"אסורים" אינה להפוך את חייך למורכבים או להעיב על חוויית האכילה, אלא לשמש כמגן מפני סיכונים אפשריים, לרוב נדירים יחסית אך בעלי פוטנציאל לנזק משמעותי לך ולעובר המתפתח. הימנעות ממאכלים אלו היא למעשה פעולה של אהבה, אחריות, ויצירת סביבה בטוחה ומוגנת עבור החיים הגדלים בתוכך. במדריך זה נפרט, בפשטות ובהרחבה, אילו מאכלים מומלץ להוציא מהתפריט בתקופת ההריון ומדוע, וחשוב מכך – אילו חלופות בטוחות וטעימות קיימות במקומם.
1. דגים גדולים ועתירי כספית: זיהום שקט שעלול להזיק
כספית, ובפרט מתיל-כספית, היא מתכת כבדה המצויה בסביבה ועלולה להצטבר ברקמות של יצורים חיים, במיוחד בדגים. דגים גדולים ועתירי חיים הנמצאים בראש שרשרת המזון הימית (טורפים) נוטים לצבור רמות גבוהות יותר של כספית בגופם. חשיפה לכספית במהלך ההריון, אפילו ברמות שנחשבות נמוכות יחסית עבור מבוגרים, עלולה להיות רעילה למערכת העצבים המתפתחת של העובר ולפגוע בהתפתחות המוח ושאר המערכות.
- הדגים שכדאי להימנע מהם לחלוטין: רשימת הדגים המכילים את הרמות הגבוהות ביותר של כספית כוללת לרוב: כריש (Shark), דג חרב (Swordfish), מקרל מלכותי (King Mackerel), ודג אריח (Tilefish) שמקורו במפרץ מקסיקו. כדאי גם להגביל משמעותית או להימנע מדגי טונה לבנה (Albacore Tuna) גדולים.
- הסיכון: מחקרים רבים מצביעים על הקשר בין חשיפה תוך-רחמית לכספית לבין עיכובים התפתחותיים עדינים או משמעותיים יותר אצל ילדים, הכוללים פגיעה ביכולות קוגניטיביות, מוטוריות וחושיות. מחקר שפורסם בכתב העת Environmental Health Perspectives הדגיש את הקשר הזה והצורך בהגבלת צריכת דגים עתירי כספית בהריון.
- החלופות הבטוחות והמומלצות: החדשות הטובות הן שדגים רבים אחרים בטוחים לחלוטין לצריכה בהריון ואף מומלצים ביותר! דגים מהווים מקור מצוין לחלבון איכותי, ויטמין D, ובמיוחד לחומצות שומן אומגה 3 (DHA ו-EPA) החיוניות להתפתחות מוח ועיניים של העובר. התמקדי בדגים קטנים יחסית המכילים רמות כספית נמוכות: סלמון (Salmon), סרדינים (Sardines), אנשובי (Anchovies), הרינג (Herring), פורל (Trout), דג טונה קטן (Skipjack או Light Tuna) – עד פעמיים בשבוע בכמות מוגבלת (כ-150-200 גרם סך הכל), ודגי ים תיכוניים כמו לברק, דניס או מוסר.
2. בשר, עופות, דגים וביצים לא מבושלים: מצע פורה לחיידקים מסוכנים
צריכת מזון מן החי שאינו מבושל היטב או נא לחלוטין מעלה את הסיכון לחשיפה לחיידקים וטפילים שונים, שבעוד שלרוב האוכלוסייה עלולים לגרום לקלקול קיבה לא נעים, בהריון הם עלולים להיות מסוכנים ביותר עבור האם והעובר.
- האשמים המרכזיים והסיכונים:
- ליסטריה מונוציטוגנס (Listeria Monocytogenes): חיידק זה שכיח בקרקע, מים, בעלי חיים, ועלול לזהם מגוון מזונות, במיוחד כאלו שלא עברו בישול או פיסטור. זיהום בליסטריה בהריון (ליסטריוזיס) עלול להיות קל יחסית אצל האם, אך מסוכן ביותר לעובר, ולגרום להפלה, לידה מוקדמת, לידה שקטה, או זיהום חמור אצל היילוד שעלול להיות קטלני או לגרום לנזק נוירולוגי קבוע. סקירה מקיפה שפורסמה ב-Clinical Microbiology Reviews הדגישה את הסיכון המוגבר משמעותית לליסטריוזיס בהריון ואת חומרת השלכותיו.
- סלמונלה (Salmonella): חיידק שכיח בביצים, עופות ובשר נא. זיהום בסלמונלה עלול לגרום לקלקול קיבה חמור אצל האם עם חום גבוה והתייבשות, מצבים שאינם מיטיבים עם ההריון.
- טוקסופלזמה גונדי (Toxoplasma Gondii): טפיל שעלול להימצא בבשר נא או לא מבושל היטב, ובצואת חתולים. הדבקה ראשונית בטוקסופלזמה במהלך ההריון עלולה לגרום לנזק חמור לעיניו ומוחו של העובר.
- אי קולי (E. coli): זנים מסוימים, הנמצאים בעיקר בבשר בקר לא מבושל, עלולים לגרום לזיהום קשה.
- מאכלים להימנע מהם:
- בשר בקר, עוף, או דגים נאים או לא מבושלים מספיק (סטייק נא/מדמם, קרפצ'יו, טרטר, סושי, סשימי, דגים כבושים כמו לוקס או גרבלקס). ודאי שהבשר מבושל עד שהנוזלים צלולים ולא ורדרדים בפנים, והדג אטום ואטום לחלוטין.
- בשר מעובד ונקניקים קרים (כמו פסטרמה, סלמי, נקניק) שלא חוממו מחדש לרמה של "אדים חמים" (כ-74 מעלות צלזיוס), בשל הסיכון לליסטריה.
- פטה כבד או ממרחי בשר קרים, גם הם בשל הסיכון לליסטריה.
- ביצים נאות או לא מבושלות היטב (ביצת עין רכה, ביצה עלומה, רטבים המכילים ביצים נאות כמו מיונז ביתי, קינוחי מוס המכילים ביצים נאות), בשל הסיכון לסלמונלה.
- החלופות הבטוחות: בשר, עופות, דגים וביצים מבושלים היטב. ודאי שטמפרטורת הפנים של העוף והבשר הגיעה לדרגה בטוחה. אכלי רק ביצים קשות או מטוגנות היטב (עם חלבון וחלמון מוצקים).
3. גבינות רכות לא מפוסטרות ומוצרי חלב גולמיים: ליסטריה ושות' באריזה רכה
מוצרי חלב שלא עברו פיסטור עלולים להכיל חיידקים מזיקים, ובראשם ליסטריה, אך גם סלמונלה, אי קולי ועוד. תהליך הפיסטור (חימום קצר לטמפרטורה מסוימת) קוטל את החיידקים הללו והופך את מוצרי החלב לבטוחים לצריכה. גבינות רכות, במיוחד אלו המיוצרות מחלב גולמי (לא מפוסטר), מהוות סביבה נוחה להתרבות חיידק הליסטריה.
- מוצרי חלב וגבינות להימנע מהם: חלב גולמי (שאינו מפוסטר), גבינות רכות וגבינות עם עובש כחול שאינן מפוסטרות. הרשימה כוללת לרוב: ברי (Brie), קממבר (Camembert), רוקפור (Roquefort) וגבינות כחולות אחרות (Blue Cheese), פטה (Feta) בסגנון מסוים, וגבינות בסגנון מקסיקני כמו קוואסו פרסקו (Queso Fresco) - אלא אם כן מסומן במפורש שהן עשויות מחלב מפוסטר.
- הסיכון: כאמור, ליסטריה מסוכנת מאוד בהריון. מחקר שפורסם ב-Journal of Food Protection הראה שגבינות רכות ולא מפוסטרות היו מקור משמעותי למקרי ליסטריוזיס הקשורים במזון בקרב האוכלוסייה הכללית, ובהריון הסיכון חמור יותר.
- החלופות הבטוחות והטעימות: מרבית מוצרי החלב והגבינות הקיימים בסופר בישראל ובעולם המערבי הם מפוסטרים ובטוחים לצריכה בהריון! חפשי את הכיתוב "עשוי מחלב מפוסטר" על האריזה. גבינות קשות (כמו צ'דר, גרוייר, פרמזן) בטוחות לרוב גם אם עשויות מחלב לא מפוסטר (שכן הסביבה היבשה והחומצית קשה להישרדות חיידקים), אך בהריון, העדיפות היא למוצרי חלב מפוסטרים בלבד. את יכולה ליהנות מיוגורט, קוטג', גבינה לבנה, גבינות צהובות, מוצרלה, ריקוטה, ואפילו גבינות ברי או קממבר – ודאי שהן מסומנות כמפוסטרות!
4. אלכוהול: אפס סובלנות למען התפתחות בריאה
אלכוהול הוא חומר טרטוגני ידוע, כלומר, הוא עלול לגרום למומים מולדים. כאשר את שותה אלכוהול, הוא עובר באופן חופשי דרך השליה לתינוקך, ולמעשה, ריכוז האלכוהול בדמו של העובר זהה לריכוזו בדמך. כיוון שהעובר אינו יכול לפרק אלכוהול ביעילות, הוא נשאר חשוף אליו לפרקי זמן ארוכים יותר.
- הסיכון: חשיפה לאלכוהול בהריון עלולה לפגוע בהתפתחות המוח ומערכת העצבים המרכזית, כמו גם בצמיחה הפיזית. מדובר בספקטרום של הפרעות הנקראות "תסמונות אלכוהול עובריות" (FASD - Fetal Alcohol Spectrum Disorders), שהחמור בהן היא תסמונת האלכוהול העוברי המלאה (FAS), הכוללת מאפייני פנים ייחודיים, עיכוב גדילה, ופגיעה קוגניטיבית והתנהגותית בלתי הפיכה. מחקרים, כמו זה שפורסם ב-Lancet, מצביעים על כך שאפילו צריכה מתונה או נמוכה של אלכוהול בהריון עלולה להיות קשורה להשפעות עדינות יותר על התפתחות המוח וההתנהגות.
- הכמות הבטוחה: אין כמות ידועה של אלכוהול שהוכחה כבטוחה לחלוטין לצריכה בכל שלב של ההריון. מסיבה זו, ההמלצה הרפואית הגורפת והבטוחה ביותר היא הימנעות מוחלטת מאלכוהול מרגע שאת יודעת שאת הרה (או אף מרגע שאת מנסה להיכנס להריון).
5. קפאין בכמות מוגזמת: גירוי שעלול להשפיע
קפאין הוא חומר מעורר העובר גם הוא דרך השליה לעובר. כמות קטנה של קפאין לרוב אינה נחשבת מסוכנת, אך צריכה מוגזמת של קפאין במהלך ההריון נקשרה במחקרים לסיכון מוגבר מעט להפלה בשליש הראשון, ולמשקל לידה נמוך או עיכוב גדילה תוך-רחמי בשלישים מאוחרים יותר. מנגנון הפעולה אינו ברור לחלוטין, אך ייתכן וקשור להשפעת הקפאין על כלי הדם ברחם והגבלת זרימת הדם לעובר, או להשפעת הקפאין על שינה וספיגת ברזל אצל האם.
- הכמות המומלצת: רוב הארגונים הרפואיים ממליצים להגביל את צריכת הקפאין בהריון ללא יותר מ-200 מ"ג ליום.
- מה זה 200 מ"ג קפאין? זוהי בערך כוס קפה אחת גדולה (כ-230 מ"ל) או שתי כוסות קפה קטנות (כ-120 מ"ל כל אחת), תלוי כמובן בסוג הקפה ואופן ההכנה. כוס תה שחור מכילה כ-50-90 מ"ג קפאין, כוס קולה מכילה כ-30-40 מ"ג, ולוח שוקולד מריר מכיל כ-20-80 מ"ג קפאין (תלוי באחוז הקקאו). שימי לב למקורות נוספים של קפאין כמו משקאות אנרגיה (עשירים במיוחד), ותרופות מסוימות.
- הסיכון: מחקר שפורסם ב-American Journal of Obstetrics and Gynecology מצא קשר מובהק בין צריכה גבוהה של קפאין (מעל 200 מ"ג ליום) לעיכוב גדילה תוך-רחמית.
- המלצה: אם את רגילה לצרוך קפאין בכמות גדולה, נסי להפחית בהדרגה כדי למנוע כאבי ראש או תסמיני גמילה אחרים. שקלי לעבור לקפה נטול קפאין או תה צמחים.
6. מיצים ומשקאות לא מפוסטרים: חיידקים בגרסה נוזלית
בדומה לחלב, מיצים סחוטים טריים הנמכרים ללא פיסטור עלולים להכיל חיידקים מזיקים כמו אי קולי או סלמונלה, במיוחד אם הפירות או הירקות מהם נסחטו לא נשטפו כראוי או אם תהליך ההכנה אינו סטרילי.
- הסיכון: זיהומים מחיידקים אלו עלולים לגרום לקלקול קיבה חמור אצל האם עם חום והתייבשות, מצבים שאינם רצויים בהריון.
- הימנעות ובחירה בטוחה: הימנעי ממיצים סחוטים טריים הנמכרים בדוכנים או בחנויות אם אינך יכולה לוודא שהם מפוסטרים. בחרי תמיד במיצים תעשייתיים המסומנים כ"מפוסטרים", או סחטי מיץ בבית מפירות וירקות שטופים היטב. גם חלב גולמי יש להחליף בחלב מפוסטר.
7. נבטים חיים: סביבה אידיאלית לחיידקים
נבטים (כמו נבטי אלפלפא, נבטי חמניות, נבטי פול, נבטי ברוקולי) גדלים בסביבה חמה ולחה – תנאים אופטימליים להתרבות מהירה של חיידקים כמו סלמונלה ואי קולי. גם שטיפה יסודית של הנבטים אינה מסוגלת להסיר את כל החיידקים, שכן הם עלולים לחדור לתוך הזרע עוד לפני הנביטה.
- הסיכון: זיהום בחיידקים אלו עלול לגרום למחלה קשה אצל האם.
- המלצה בטוחה: הימנעי לחלוטין מצריכת נבטים חיים במהלך ההריון. אם את רוצה לאכול נבטים, ודאי שהם מבושלים היטב (למשל, מוקפצים במנה חמה).
8. חשוב לזכור גם:
- פירות וירקות לא שטופים: שטפי היטב את כל הפירות והירקות במים זורמים לפני האכילה, כדי להסיר שאריות אדמה שעלולות להכיל טפיל טוקסופלזמה או שאריות חומרי הדברה.
- היגיינת מטבח: הקפידי על כללי היגיינה במטבח – שטיפת ידיים יסודית לפני ואחרי טיפול במזון (במיוחד בשר נא), שימוש בקרשי חיתוך נפרדים לבשר נא ולפירות/ירקות/לחם, וניקוי יסודי של כל משטחי העבודה.
- חימום שאריות: חממי שאריות מזון לרמה של אדים חמים לפני האכילה.
בשורה התחתונה: הגנה חכמה והזנה מיטיבה
ההתמודדות עם רשימת המאכלים שכדאי להימנע מהם בהריון עשויה להיראות מורכבת בהתחלה, אך עם מעט מודעות ותכנון, תוכלי לנווט בה בהצלחה. זכרי שהמטרה היא ליצור סביבה תזונתית בטוחה עבורך ועבור תינוקך, ולהגן עליכם מפני סיכונים זיהומיים או חשיפה לחומרים מזיקים.
התמקדי בשפע המאכלים הבריאים והבטוחים שאת כן יכולה לאכול: שפע ירקות ופירות שטופים היטב, דגנים מלאים, קטניות, חלבון איכותי מבושל היטב (בשר, עוף, דגים דלי כספית, ביצים קשות), מוצרי חלב מפוסטרים, אגוזים וזרעים (במידה).
אל תהססי להתייעץ עם הרופא המטפל או עם דיאטנית קלינית המתמחה בתזונת הריון. הם יוכלו לספק לך הנחיות מותאמות אישית, לענות על שאלות ספציפיות, ולסייע לך לבנות תוכנית תזונה עשירה, מגוונת, טעימה, וחשוב מכל – בטוחה לחלוטין לאורך כל תקופת ההריון.
הימנעות ממאכלים מסוימים היא השקעה קטנה עם תמורה עצומה: שקט נפשי ובריאות מיטבית לך ולתינוקך, המאפשרים לכם יחד להמשיך במסע המדהים של ההריון בבטחה וליהנות מכל רגע.