הנקה
הטלוויזיה מונעת הנקה



איך הטלוויזיה והמסכים משפיעים על תהליך ההנקה
שעות ההנקה, במיוחד בחודשים הראשונים לאחר הלידה, יכולות להיות ארוכות וממושכות. לעיתים קרובות, את מוצאת את עצמך יושבת בכורסת ההנקה, מרגיעה, מזינה, ומגלה שיש לך פתאום... הרבה זמן פנוי ידיים (פחות או יותר). במציאות המודרנית, שבה הסמארטפון הוא שלוחה של היד והטלוויזיה תמיד זמינה, הפיתוי להדליק את המסך, לגלול ברשתות החברתיות, לצפות בחדשות, בסדרות, או פשוט "להתנתק" קצת מהאינטנסיביות של ההורות – הוא עצום. רבים מאיתנו עושים זאת באופן אוטומטי, כהרגל, מבלי לחשוב יותר מדי על ההשלכות.
אבל בשנים האחרונות, גוף הולך וגדל של מחקרים מעלה סימני שאלה לגבי ההרגל הנפוץ הזה, ומצביע על קשר משמעותי בין הזמן שאמהות מבלות מול מסכים (ובעיקר טלוויזיה וטלפון נייד) בזמן ההנקה – לבין אתגרים וקשיים בתהליך ההנקה עצמו, ואף השפעות על הקשר הרגשי בין האם לתינוק. נראה שהשפעות אלו אינן שוליות, וראוי לתת עליהן את הדעת.
במאמר זה נציג את הנתונים המחקריים שמצביעים על המתאם בין מסכים להנקה, נבחן את המנגנונים הפיזיים והפסיכולוגיים שבאמצעותם הצפייה בזמן הנקה עשויה להשפיע לרעה, נדון בהשלכות החברתיות והתרבותיות של חשיפה לתכנים טלוויזיוניים, ובעיקר – נציע טיפים ודרכים מעשיות לאמהות לנווט בעולם המסכים בצורה מודעת ותומכת יותר בתהליך ההנקה ובהתפתחות הקשר עם תינוקן. כי הידיעה היא כוח, ובחירה מודעת יכולה לעשות את כל ההבדל.
הנתונים מדברים: הקשר המדאיג בין מסכים לבין אתגרי הנקה
מחקרים שונים, שחלקם נערכו גם כאן בישראל, שופכים אור על הקשר הקיים בין זמן מסך בזמן הנקה לבין שיעורי הנקה וחוויותיהן של אמהות.
- השפעה חיצונית משמעותית: מחקרים שונים מראים שגורמים חיצוניים יכולים להשפיע על יכולתה של אמא להתמיד בהנקה. בישראל, נמצא כי כ-60% מהאמהות המדווחות כי הן מפסיקות להניק מוקדם מהצפוי מציינות "השפעות חיצוניות" כסיבה לכך – וטלוויזיה או שימוש מוגבר במסכים בזמן הנקה נחשבים לאחת מהשפעות אלו. זה מצביע על כך שמה שקורה בסביבת ההנקה, ועל אחת כמה וכמה מה שמקבל את תשומת ליבה של האם, משנה.
- קשיים בשמירת שגרת הנקה: מחקר שנערך בשנת 2022 מצא כי 40% מהאמהות שדיווחו על צפייה בטלוויזיה במהלך ההנקה חוו קשיים בשמירת שגרת ההנקה. הקשיים הללו יכולים להיות מגוונים: קשיים בהנקה עצמה (חיבור, זמן הנקה), קשיים בניהול זמני הנקה, ואף השפעות על התחושות הרגשיות סביב ההנקה.
- סיכון מוגבר להפסקת הנקה מוקדמת: נתון מדאיג במיוחד עלה ממחקר שפורסם בשנת 2023, בו נמצא כי אמהות שצופות בטלוויזיה בזמן ההנקה מציבות את עצמן בסיכון כפול להפסיק את ההנקה מוקדם מכפי שתכננו, בהשוואה לאמהות שאינן נחשפות לתכנים טלוויזיוניים באותה שעה. קשר מובהק זה, המתרכז דווקא בצפייה בזמן ההנקה עצמה, מחייב אותנו להבין לעומק את המנגנונים שיוצרים אותו.
נתונים אלו אינם מקריים. הם מצביעים על קשר הדוק בין תשומת הלב המופנית למסך לבין היכולת והרצון להתמיד בהנקה. אך מה בדיוק עומד מאחורי הקשר הזה?
מעבר למסך: המנגנונים הפיזיים והפסיכולוגיים של ההשפעה
צפייה בטלוויזיה או שימוש אינטנסיבי בטלפון בזמן הנקה אינם רק עניין של העברת זמן. הם משפיעים על הגוף ועל הנפש של האם ועל הדינמיקה עם התינוק בדרכים עדינות אך משמעותיות:
-
הסחת דעת מהותית – פיספוס סימני התינוק: הנקה יעילה מבוססת על ריקוד עדין בין האם לתינוק, שכולל קריאת סימנים: סימני רעב מוקדמים (ליקוק שפתיים, חיפוש), סימנים לחיבור טוב לשד ויניקה יעילה (לחיים נעים, לחימה ליד האוזן, בליעות נשמעות), וסימנים של שובע או אי נוחות. כשאמא שקועה במסך, תשומת הלב שלה מופנית החוצה, והיא עלולה לפספס את הסימנים העדינים האלה. זה יכול להוביל לחיבור פחות יעיל (שעלול לגרום לכאב בפטמות), זמן הנקה קצר מדי או ארוך מדי ללא צורך, ותחושת אי וודאות לגבי האם התינוק יונק מספיק.
- נקודת מבט של יועצת הנקה: יועצות הנקה מציינות לעיתים קרובות שאחד הטיפים הראשונים שלהן לאמהות המתקשות הוא "להניח את הטלפון ולשים לב לתינוק". הסחת דעת יכולה להפריע להתבוננות בחיבור, להבנת קצב היניקה-בליעה, ולקריאת סימני שובע.
-
השפעה על שחרור אוקסיטוצין ו"רפלקס שחרור החלב": הנקה יעילה תלויה במידה רבה בהפרשת הורמון האוקסיטוצין אצל האם, הגורם להתכווצות השרירים סביב נאדיות החלב בשד ולשחרור החלב (Let-down Reflex). רפלקס זה מושפע לטובה מתחושות רוגע, ביטחון, וקירבה – ועלול להיות מעוכב על ידי סטרס, כאב, או... הסחת דעת משמעותית. כשאמא מרוכזת בטלוויזיה (במיוחד בתכנים מלחיצים או מרתקים מדי), הדבר עלול, תיאורטית לפחות, להפריע לזרימה חלקה של החלב, ולהוביל לתסכול אצל האם והתינוק.
-
פגיעה בקשר הרגשי ובהתפתחות התינוק: שעות ההנקה הן הזדמנות ייחודית וקריטית ליצירת קשר רגשי עמוק בין האם לתינוק. מבט עין, דיבור עדין, שירה, ליטוף – כל אלו מקדמים את הקשר (Bonding) ואת ההתקשרות הבטוחה (Attachment), וחשובים מאין כמוהם להתפתחות הרגשית והקוגניטיבית של התינוק בשנים הראשונות לחיים. כשאמא מוסחת למסך, זמן האיכות האינטימי הזה מתפספס. התינוק רואה פחות את פניה של אמא, חווה פחות אינטראקציה הדדית, והחוויה ההדדית הופכת חד צדדית יותר.
- נקודת מבט של פסיכולוג התפתחותי: מומחים להתפתחות הילד מדגישים את החשיבות של אינטראקציה פנים אל פנים ומגע עין עם המטפלים העיקריים בשלבים המוקדמים. רגעים כמו האכלה (הנקה או בקבוק) הם הזדמנויות פז לאינטראקציה ממוקדת וחיובית.
-
חשיפה לתכנים בעייתיים – מציפיות לא מציאותיות ועד פרסומות תמ"ל: הטלוויזיה והאינטרנט מציגים לעיתים קרובות תמונה מעוותת או לא מציאותית של הורות – אימהות "מושלמות" שחוזרות לגזרתן מיד ומתפקדות ללא מאמץ, תוך הסתרת הקשיים והאתגרים האמיתיים. חשיפה לתכנים כאלה בזמן שאת מתמודדת עם הקשיים הפיזיים והרגשיים של הנקה (כאב, עייפות, ספקות) עלולה להוביל לתחושות תסכול, כישלון, ואף להחמיר סיכון לדיכאון לאחר לידה (כפי שצויין במאמרים קודמים). בנוסף, למרות רגולציה, אמהות עשויות להיחשף בטלוויזיה או ברשתות החברתיות לפרסומות סמויות או גלויות לתמ"ל, שעלולות לערער את ביטחונן בהנקה, במיוחד כשהן מתמודדות עם קשיים.
-
הזנחת נוחות ופיזיות – השפעה עקיפה על כאב: כשאמא שקועה במסך, היא עלולה לשכוח להתייחס לנוחות שלה ושל התינוק. זה יכול להתבטא בישיבה בתנוחה לא נוחה שגורמת לכאבי גב/צוואר, או בהנחת התינוק באופן שאינו תומך בחיבור יעיל, מה שעלול להוביל לכאב בפטמות. גם הזנחת צרכים בסיסיים כמו שתייה מספקת (זכרו – אמהות מניקות צמאות במיוחד!) עלולה להתרחש כשיש הסחת דעת.
ממצב אוטומטי לבחירה מודעת: אסטרטגיות לקידום הנקה ממוקדת וקשר עמוק
המסר אינו "אסור לראות טלוויזיה או להשתמש בטלפון בזמן הנקה". עבור אמהות רבות, במיוחד בהנקות ארוכות או ליליות, המסך יכול להיות מקור לנחמה, לניתוק נחוץ, ואף לחיבור לעולם החיצון. המטרה היא מודעות ובחירה – להפוך את ההרגל האוטומטי של "הדלקת מסך" לבחירה מודעת, ולהקדיש תשומת לב לפחות לחלק מההנקות כזמן איכות ממוקד עם התינוק.
הנה כמה צעדים וטיפים שיכולים לעזור:
- הכירי בהשפעה: עצם הידיעה שהמסך עלול להפריע יכולה להיות מנוע לשינוי. כשאת מתחילה להניק, עצרי לרגע ושאלי את עצמך: "האם אני רוצה להיות נוכחת ברגע הזה עכשיו, או שאני זקוקה להסחת דעת?". אין תשובה "נכונה" אחת לכל הנקה, אבל הבחירה המודעת חשובה.
- הקדישי הנקות מסוימות ל"זמן קשר": לא כל הנקה חייבת להיות מדיטציה ממוקדת, אבל נסי לבחור כמה הנקות ביום (למשל, ההנקה הראשונה בבוקר, ההנקה לפני השינה) כזמן שבו את מניחה את המסך בצד ומקדישה תשומת לב מלאה לתינוקך. הסתכלי לו בעיניים, דברי אליו, שירי לו.
- צרי סביבת הנקה תומכת ומפחיתת הסחות דעת: יצרי "פינת הנקה" בבית שנעים ומרגיע לשבת בה. ודאי שיש לך בקבוק מים, חטיף קטן, ספר או מגזין בהישג יד – חלופות למסך.
- מצאי חלופות למסך בזמן הנקה: אם את זקוקה לגירוי או חיבור לעולם החיצון, נסי חלופות פחות "מסיחות" ויותר פסיביות: האזנה לפודקאסטים, ספרי אודיו, או מוזיקה. זה מאפשר לך להיות פחות שקועה ויזואלית, ולפנות יותר תשומת לב לתינוק.
- נהלי התראות בטלפון: השתיקי התראות לא הכרחיות בזמן הנקה כדי למנוע קטיעה של רגעים חשובים ופיתוי לבדוק את הטלפון.
- הימנעי מצפייה בתכנים מלחיצים או שליליים בזמן הנקה: חדשות קשות, סדרות מותחנים, או כל תוכן אחר שמעלה את מפלס הסטרס – עלולים להפריע להרגעה ולהשפיע על רפלקס שחרור החלב.
- צפי בתכנים "חיוביים" או חינוכיים (במודעות): אם בחרת לצפות במסך, שקלי לצפות בתכנים חינוכיים הקשורים להורות, סדרות קומיות קלילות, או כל דבר אחר שמשרה עליך רוגע ושמחה, אך עדיין נסי לשמור על מודעות חלקית לפחות לתינוק.
- שתפי את בן הזוג והמשפחה במידע: דברי עם בן זוגך על ההשפעה הפוטנציאלית של מסכים על ההנקה והקשר. שתפו פעולה ביצירת סביבת הנקה ממוקדת יותר במידת האפשר.
סיפורים מהחיים: מה קורה כשהמסך נכבה והעיניים נפגשות
- סיפורה של נועה – כשהמסך הסתיר את הקשר: "הייתי מכורה לגללה בטלפון בזמן שהנקתי," מודה נועה. "הרגשתי שזה הדבר היחיד שמעביר לי את הזמן בהנקות הארוכות. לא שמתי לב לזה בהתחלה, אבל התינוק שלי היה נצמד לא טוב לפעמים, והייתי מתוסכלת מהקשיים. יום אחד, החלטתי בכוונה לא לגעת בטלפון בהנקה של לפני השינה. הסתכלתי לו בעיניים... ופתאום ראיתי אותו מחייך אליי בזמן שהוא ינק! זה היה רגע כל כך מרגש, והבנתי כמה פיספסתי. מאז אני משתדלת להיות יותר נוכחת, לפחות בהנקות מסוימות."
- סיפורה של אורית – חלופות שנתנו שקט: אורית סבלה מכאבים בהנקה ונאחזה בטלוויזיה כמפלט. "רציתי לברוח מהכאב ומחוסר האונים," היא מספרת. "המטפלת שלי הציעה לי להאזין לפודקאסטים במקום. זה היה שונה לגמרי. יכולתי להתמקד בסיפור או בתוכן, אבל העיניים והאוזניים שלי היו פנויות לתינוק. פתאום שמתי לב לדברים – מתי הוא באמת יונק ביעילות, מתי הוא רק מנמנם על השד. זה עזר לי להבין מה קורה ולטפל בקשיים, וגם הרגיש לי פתאום הרבה יותר נעים להיות איתו ברגע הזה."
סיכום: בחירה מודעת למען קשר בריא וחווית הנקה טובה יותר
המחקרים מצביעים על קשר בין צפייה במסכים בזמן הנקה לבין קשיים בתהליך וסיכון מוגבר להפסקת הנקה מוקדמת. קשר זה נובע ככל הנראה מהסחת דעת, פגיעה בקריאת סימני התינוק, השפעה פוטנציאלית על רפלקס שחרור החלב, צמצום האינטראקציה החיונית לקשר, וחשיפה לתכנים בעייתיים שעלולים לערער את הביטחון העצמי של האם.
בעידן שבו מסכים הם חלק בלתי נפרד מחיינו, המטרה אינה לגרום לאמהות להרגיש אשמה, אלא להעלות מודעות להשפעות הפוטנציאליות, ולהעצים אותן לבחור באופן מודע. הקדשת תשומת לב מלאה לתינוק במהלך הנקה היא מתנה עצומה – לו, לך, ולקשר ביניכם. זה לא אומר שכל הנקה חייבת להיות חפה ממסכים, אבל זה אומר לנסות, ככל שמתאפשר, להפחית את ההסחות הדעת המשמעותיות, ולהיות נוכחות יותר ברגעים האינטימיים הללו.
על ידי הכרה בהשפעה, יצירת סביבת הנקה תומכת, מציאת חלופות למסך, והתמקדות בנוכחות מודעת לפחות בחלק מההנקות – אמהות יכולות לשפר באופן משמעותי את חוויית ההנקה שלהן, לחזק את הקשר עם תינוקן, וליהנות יותר מהרגעים המיוחדים של הקירבה וההזנה. זהו צעד קטן שעשוי לעשות שינוי גדול – להפוך את זמן המסך לזמן של לב אל לב.